Bu içeriğe 6 Mart 2024 tarihinde fotoğraf güncellemesi yapıldı.
Merhaba, bugün Nodemcu ile birlikte kablosuz bir ağ kuracağız ve bu ağa kaç kişinin bağlandığını göstereceğiz. Başlayalım!
Neden kablosuz bir ağ kuruyoruz?
Kendi bağlandığımız güvenli bir ağı tehlikeye sokmak, yavaşlamasını vs. istemezsek kendi kablosuz ağımızı kurabiliriz. Hatta multiplayer oyunlar için kablosuz bir ağ kurup, herkesin buraya bağlanıp oyunda gözükmesini sağlayabiliriz.
Kurulan kablosuz ağ ne kadar güvenli?
Bu aslında tamamen şifreleme kısmıyla alakalı. Gördüğüm kadarıyla şifreleme türüne müdahale edemiyoruz. Eğer kurulacak olan ağın güvenli olmasını istiyorsak, şifre kısmına oldukça dikkat etekte fayda var. Yandaki fotoğrafta şifrelerin kırılma süreleri ile alakalı bir çalışma yapılmış. Buna göre yapmakta fayda var, fakat bu sürelerin ilerleyen teknolojiye rağmen sabit kalacağını sanmayın, sürelerin uzunluklarının artıp/azalma ihtimali oldukça yüksektir.
#include <ESP8266WiFi.h> void setup() { Serial.begin(115200); delay(1000); WiFi.softAP("Resul-Nodemcu","NodeMCU102!"); } void loop() { Serial.print("IP Adresimiz: "); Serial.println(WiFi.softAPIP()); Serial.print("Bagli olan cihaz sayisi: "); Serial.println(WiFi.softAPgetStationNum()); Serial.println("\n"); delay(1000); }
Tüm kod satırlarını açıklayalım:
#include <ESP8266WiFi.h>
Nodemcu’ya Wi-Fi özelliğini kazandırmak için <ESP8266WiFi.h>
kütüphanesini Nodemcu’ya dahil ediyoruz.
Serial.begin(115200);
IP adresimizi, sunucu bilgilerini öğrenmek için seri haberleşmeyi başlatmak gerekiyor. Ben genelde “115200 baud” hızını kullanıyorum.
delay(2000);
2 sn geciktirme işlemi yapıyoruz. Bu sayede kodu yüklediğimiz zaman, seri haberleşme ekranını açana kadar yazılımı 2 sn kadar geciktirmiş oluyoruz.
WiFi.softAP("Resul-Nodemcu","NodeMCU102!");
İçerisine yazdığımız bilgiler (Wi-Fi Adı ve Şifresi) ile bir kablosuz ağ oluşturacaktır. İsmini ve şifresini güvenilir yapmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Ben şifremde küçük/büyük harf, rakam ve özel karakter kullandım.
Serial.print("IP Adresimiz: ");
Seri haberleşme ekranından “IP Adresimiz: ” diye bir mesaj yazıyor.
Serial.println(WiFi.softAPIP());
Seri haberleşme ekranından “IP Adresimiz: ” diye yazan bir mesajın yanına, WiFi.softAPIP()
değerini yazıyor.
Serial.print("Bagli olan cihaz sayisi: ");
Seri haberleşme ekranından “Bagli olan cihaz sayisi ” diye bir mesaj yazıyor.
Serial.println(WiFi.softAPgetStationNum());
Seri haberleşme ekranından “Bagli olan cihaz sayisi ” diye yazan bir mesajın yanına, WiFi.softAPgetStationNum()
değerini yazıyor.
Serial.println("\n");
Bu bilgiler belirli bir saniyede yenileneceği için, bilgilerin sürekli alt alta gelmemesi için, bilgiler arasında bir satır boşluk bırakmak için “\n” komutunu kullanıyorum.
delay(1000);
1 sn geciktirme işlemi yapıyoruz. Bu gecikme süresi, bilgilerin belirli zamanlarda yenilenmesini sağlamaktır.
Evet, bunların sonucunda sizde yukarıdaki gibi IP adresini ve ağa bağlanılmış olan cihaz sayısını görebilirsiniz.
Verilen IP adresine herhangi bir internet tarayıcısından girdiğimiz zaman hata alacağız. Bir adresimiz var, fakat sunucu ve içerikte henüz bir şey ekleyemediğimizden dolayı hata alacağız.
Bir kaç aygıt ile kurduğumuz ağa bağladığımız zaman, bağlı olan cihaz sayısındaki değer değişimlerini de seri haberleşme ekranından takip edebilirsiniz.
Resul Hocam değerli bilgiler için çok sağol. Blogunu bulunca altın bulmuşa döndüm 🙂 Malum bu seviyede bilgi bulmak çok zor. Derslerin devamını sabırla bekliyorum.
Çok teşekkürler, yeni blogu bu hafta yayınlamaya çalışacağım 🙂